Functie, gebruik en beleving van de openbare ruimte veranderen sneller dan de termijnen waarvoor we de openbare ruimte aanleggen. Daarom is het tijd om bij het beheer niet meer uitsluitend te focussen op het in stand houden, maar ook op de mogelijkheden om functie, gebruik en beleving meer met elkaar in overeenstemming te brengen.
Deze opgaven stellen andere eisen aan het beheer. Door anders te kijken combineren we opgaves. Ook opgaves uit andere domeinen maken we (mede) mogelijk, zoals het langer thuis wonen of het stimuleren van beweging. Zo zetten we ruimte in om te bouwen aan duurzame gemeenschappen.
Daarom kijken we niet uitsluitend naar normen en sectoren. In plaats daarvan kijken we vanuit de gebruiker en naar de context. “We gaan van “Technisch excellent naar Maatschappelijk gewenst”, hetgeen inhoudt dat we ons niet richten op de ideale omstandigheden van de afzonderlijke onderdelen, maar kijken naar de totale beleving, zoals de gebruiker het ook ervaart.
Een andere kernwaarde is de inzet op vakmanschap. We zien vakmanschap als voorwaarde voor goed beheer. We ontsluiten de expliciete én impliciete kennis die bij de verschillende deskundigen (beheerders, beleidsmakers, bestuurders ) aanwezig is. Gezamenlijk formuleren zij de belangrijkste uitgangspunten. Deze uitgangspunten nemen we vooraf mee in op te stellen beleids-, beheer- en onderhoudsplannen. Hierdoor laten we hun vakmanschap en hun keuzes bepalend zijn voor de uitkomst van het beheersysteem.
Door het beheer en het onderhoud beter aan te sluiten bij functie en gebruik en kan een besparing van 20% tot 30% worden gerealiseerd.
Kragten adviseert opdrachtgevers proces- en projectmatig op het gebied van adaptief beheer, burgerparticipatie, communicatie, beleidsplannen, beleidsmonitoring en financiële afwegingskaders.