Menu
Home

Talud onder viaduct Tilburgseweg kleurt groen

Geplaatst op: 23-11-2017
  • Talud onder viaduct Tilburgseweg kleurt groen

Eindhoven heeft groen, water en biodiversiteit hoog in het vaandel staan. Plekken waar deze waarden volledig ontbreken, zijn de viaducten onder wegen. Samen met andere partners heeft Eindhoven hier een creatieve en innovatieve oplossing voor gevonden: de groentaludsteen.

Viaducten onder wegen zijn vaak volledig verharde en sociaal onveilige en onprettige plaatsen in onze openbare ruimte. Daarbij is een belangrijk vraagstuk van deze tijd hoe we het regenwater beter kunnen vasthouden zodat het niet het riool in gaat, maar ook hoe we dit water kunnen benutten voor groen en biodiversiteit.
Eindhoven zocht contact met Studio Ons uit Eindhoven om te zoeken naar een manier om het afstromende wegdekwater/hemelwater onder viaducten te benutten om deze plekken te vergroenen.

Design gecombineerd met techniek in de openbare ruimte
Studio Ons ontwierp een steen voorzien van watergootjes die het water naar de beplanting geleidt. De gootjes hebben een patroon geïnspireerd op het craquelépatroon van woestijngrond. De gootjes leiden dus letterlijk naar kleine groene ‘oases’ onder het talud.
Wanneer het onder viaducten groen is worden de bermen langs wegen niet langer doorbroken door de stenige en wat sombere uitstraling en het regenwater wordt gebruikt. Het loopt niet langer onbenut het riool in. Meer en natuurlijker groen levert een verhoging van de biodiversiteit op en mensen gaan er qua gezondheid en welbevinden op vooruit wanneer ze alleen al op groen uitkijken. Een verbetering van de biodiversiteit verhoogt de leefbaarheid in de stad.

Om dit alles te ontwikkelen en realiseren is gebruik gemaakt van de subsidieregeling biodiversiteit en leefgebieden van de provincie Noord-Brabant en MBI voor de productontwikkeling, Studio Ons voor de vormgeving en Kragten voor de engineering.

Naar nieuws overzicht
toTop
de kragt van vertrouwen
Naar het Kragten Portal