Menu
Home

Nominatie Rotonde van Morgen voor de KoopWijsPrijs

Geplaatst op: 24-09-2018
  • Nominatie Rotonde van Morgen voor de KoopWijsPrijs

Vlnr: Ralf Pakbier-gemeente Venlo, Joris Janissen-Kragten, Christian Zuidema-Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Wethouder Marij Pollux-gemeente Venlo en Joris van de Vleuten-Den Ouden.

 

Op 18 september jongstleden heeft wethouder Marij Pollux van de gemeente Venlo in het bijzijn van de betrokken partners (Kragten en Den Ouden) de nominatie voor de KoopWijsPrijs 2018 in ontvangst genomen. De Rotonde van Morgen is één van de vijf genomineerden. De KoopWijsPrijs is een prijs van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en is bedoeld om overheden te motiveren en ondersteunen bij het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

De Rotonde van Morgen in Steyl is genomineerd vanwege het middels een Ketensamenwerking toepassen van de Cradle-to-Cradle filosofie bij zowel het ontwerp als de bouw van de rotonde. Dat betekent dat zoveel mogelijk van de materialen die gebruikt zijn, straks ook weer hergebruikt kunnen worden. Wat betekent dit concreet bij de Rotonde van Morgen?

Dit houdt in dat bij ketenintegratie meerdere partijen uit de bouwkolom projectongebonden samenwerken met als doel om beter, sneller en goedkoper te presteren en faalkosten terug te dringen. Maar vooral ook om duurzamer en innovatiever te kunnen zijn. Door de samenwerking met de gehele keten is dit mogelijk geworden. Niet alleen de opdrachtnemer en zijn bouwpartners zaten aan tafel, maar ook de toeleveranciers en zelfs de producenten van de grondstoffen, zoals bijvoorbeeld Mebin, deden mee. Dat heeft de toegang tot de informatie, welke essentieel was voor het C2C-verantwoord ontwerpen,

Bij de Rotonde van Morgen is aldus samen met producent, toeleverancier en bouwpartner gekozen voor duurzaam beton in plaats van asfalt met vezelwapening in verband met CO2-reducering. Het beton is beschermd met een curing compound, die gebaseerd is op een zeewierextract in plaats van een olieproduct.

In plaats van de noodzakelijke koppelstaven, die toxische stoffen in de coating bevatten, is gekozen voor onderslag platen, zodat we een constructief gelijkwaardige voorziening hebben, zonder dat we nu of in de toekomst een niet herbruikbare afvalstof creëren. De gerealiseerde fietsstrook is gemaakt van door en door gekleurd beton, aangezien de “normaal” toegepaste kleurcoating toxische stoffen bevat. De bestrating is CO2--absorberend door olivijn in de deklaag en de verhardingen zijn afgewerkt met een biobased thermoplastische markering.

Verder bestaat de straatverlichting uit C2C-gecertificeerde houten masten met ledverlichting en zijn de verkeersborden 100% circulair. Voor de ondergrondse buizen is gekozen voor polypropyleen (PP) vanwege de toxische stoffen in PVC en omdat PP recyclebaar is. De rotonde kan zelf water zuiveren en infiltreren en daarnaast zorgt beplanting voor een positieve beïnvloeding van de luchtkwaliteit.

De winnaar is dat project dat de meeste stemmen heeft verworven. Iedereen kan stemmen. Draag je dit project een warm hart toe, stem dan hier. De winnaar wordt bekendgemaakt op het MVI-congres op 3 oktober aanstaande te Nijmegen.

Naar nieuws overzicht
toTop
de kragt van vertrouwen
Naar het Kragten Portal