De planeet is in de aanbieding OP=OP!

De planeet is in de aanbieding OP=OP!

Geplaatst op: 04-02-2019

Het is inmiddels een wereldwijd geaccepteerde opgave; de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie, en van een lineaire naar een circulaire economie. De economie trekt weer aan, en daarmee de vraag naar energie en grondstoffen ook. Er zit een sterk verband tussen onze economische activiteiten en CO2-uitstoot en grondstoffenschaarste.

Om in de toekomst economische groei te behouden, zullen we alternatieve energie- en grondstoffenbronnen moeten toepassen. Simpelweg, omdat de huidige bronnen opraken (om nog niet eens over het effect op het klimaat te hebben). We gebruiken wereldwijd meer grondstoffen dan de aarde kan terug leveren.

Over de energietransitie en circulaire economie is al veel bekend, maar ook nog heel veel onbekend. Een gegeven is: het gaat ons allemaal aan. Daarom vindt Kragten het belangrijk om hierover kennis te delen. Tijdens ons gastcollege Duurzaam Ondernemen aan 1ste jaar Bedrijfskundestudenten van de Radboud Universiteit Nijmegen, hebben we laten zien hoe bedrijven met deze transities om kunnen gaan en wat dit betekent voor onze economie. De tijd van ‘duurzaamheid doen we er maar bij’ is voorbij. Duurzaamheid schuift langzaam naar de core van het bedrijf.

Wat als we de planeet nu eens als een bedrijf beschouwen? Als toeleverancier van energie en grondstoffen? Voor alles wat we doen, hebben we energie en grondstoffen nodig. En als het op is, is het op. Voor de planeet duurt het aanvullen van fossiele bronnen veel langer dan van hernieuwbare bronnen. Dan is het slimmer om bij de planeet ‘producten in te kopen’, die constant voorradig zijn.