Gedetailleerd inzicht in bodembeweging

Gedetailleerd inzicht in bodembeweging

Geplaatst op: 30-09-2020

De Technische Universiteit Delft, Kragten, SkyGeo en Geocontrol voeren een pilotstudie uit naar de monitoring van bodembeweging in het voormalige mijngebied in Zuid-Limburg.

Hoewel het al meer dan 50 jaar geleden is dat de steenkoolwinning is gestopt, stijgt het mijnwater in de ondergrond nog steeds. Dit heeft als effect dat ook de bodem langzaam omhoog komt, waardoor schade kan ontstaan aan bebouwing en infrastructuur.

Het doel van de studie is om beschikbare kennis en technieken te combineren tot een praktisch systeem dat bodembeweging en veranderingen van bebouwing en infrastructuur op een automatische en efficiënte manier kan detecteren. Daarbij is met name gekeken naar de toepasbaarheid van radar-satellietdata, de zogenaamde InSAR data.

Specifiek is de toepasbaarheid onderzocht in gebieden waar kans is op ‘differentiële’ bodembeweging. Dit zijn gebieden rondom tektonische breuken, scheuren in de ondergrond die zijn ontstaan tijdens de mijnbouw of op plaatsen waar mogelijk sinkholes kunnen ontstaan.

Op basis hiervan kunnen de provincie, de veiligheidsregio en de gemeenten een goed gefundeerde keuze maken uit verschillende opties, om met InSAR, de bodembeweging te gaan monitoren.