Nieuwe drone, nieuwe kansen!

Nieuwe drone, nieuwe kansen!

Geplaatst op: 19-06-2019

Sinds begin dit jaar hebben we een nieuwe drone: de Mavic 2 Zoom. Deze drone is een kleine multicopter, die minder weegt dan 1 kilo. En dat heeft enkele zeer grote voordelen voor Kragten.

Sneller inzetbaar.
We kunnen ’s ochtends besluiten om ‘s middags te vliegen, aangezien we met deze drone aan minder voorwaarden hoeven te voldoen. Het scheelt een aanvraag doen bij ILenT; het uitschrijven van NOTAM’s en het schrijven van een operationeel plan.

Minder last van beperkingen.
Omdat de nieuwe drone verticaal opstijgt en landt, is het reserveren van extra bufferzones voor bochten en lanceerroutes rondom het projectgebied overbodig. We moeten weliswaar nog steeds 50 meter van openbare wegen en aaneengesloten bebouwing blijven, maar dit is veel makkelijker te realiseren met de nieuwe drone.

Meer piloten.
Voor de vorige drone diende de bestuurder een luchtvaartexamen af te leggen en in het bezit te zijn van een RPA-L vliegbrevet. Bovendien was een vlieg-medische keuring vereist. Voor de Mavic 2 Zoom is dit onnodig, waardoor er nu meer collega’s ter beschikking zijn om een onbemande vlucht uit te voeren. De bij ILenT geregistreerde piloten zijn op dit moment: Sep Hennekens, Mark Janssen, Stefan Talboom en Eric Geenen.

Andere type opnames mogelijk.
De nieuwe drone kan, net zoals zijn voorganger, 3D-kaarten en 3D-modellen maken, waarvan we volume- berekeningen en orthofoto’s maken. Maar de nieuwe drone kan nog meer: hij kan automatisch mensen op een afstandje volgen, kan panorama shots maken en kan op objecten inzoomen tijdens inspecties. Deze laatste eigenschappen maken de drone plotseling veel interessanter voor andere typen projecten. Denk bijvoorbeeld aan ontwerpen, inpassingen, planningen, voorlichting en reclame.

Natuurlijk zijn er nog steeds wel regels en beperkingen waar we tijdens de vlucht aan moeten voldoen. Maar aan alle voorwaarden voor de bedrijfsvergunning en luchtvaartregistratie is momenteel voldaan. Met andere woorden: Our drone is ready for take-off.