Een participerende overheid? Dat vraagt om andere instrumenten

Een participerende overheid? Dat vraagt om andere instrumenten

Geplaatst op: 21-10-2019

Welke stappen onderneem jij als je je eigen huis (opnieuw) mag inrichten? Of je eigen tuin? Juist! Dan dompel je jezelf waarschijnlijk onder met beelden van inrichtingen van andere huizen en tuinen om zo inspiratie op te doen.

Een bedrijf als IKEA speelt daar handig op in en brengt verschillende inrichtingen van woonkamers bij elkaar in hun eigen gids. Zo vermijden ze eenvoudig eindeloze opsommingen van meubels en komen tot een inspirerende gids die voor velen een vertrouwde basis is bij de start van hun project of gewoon zomaar voor de leuk om op een zondagmiddag door te nemen. Dat komt ook doordat ze in deze verschillende woonkamers niet alleen hun eigen producten een plek geven, maar ook handige tips geven en inspireren met innovaties en leuke ideeën.

Maar wat als het nu niet over je eigen huis of tuin gaat, maar over onze gezamenlijke tuin, de openbare ruimte? Wat doe je dan? Waar haal je dan je leuke ideeën vandaan? Je ziet natuurlijk weleens wat om je heen, maar dat is lastig met anderen te delen.
Daar heeft de gemeente Sittard-Geleen iets op gevonden. In 2016 introduceerde zij voor hun gezamenlijke tuin al ‘De tuinman van Sittard-Geleen’. De tuinman voelt zich tuinman in andermans tuin. Om zijn werk goed te kunnen doen, is het belangrijk dat hij weet wat de inwoners belangrijk vinden. Daarom is de tuinman continu in dialoog met de inwoners over de inrichting en uitstraling van de gezamenlijke tuin. Om dat voor beide partijen wat gemakkelijker te maken heeft hij nu zijn eigen inspiratiegids gekregen boordevol leuke ideeën voor de inrichting van de gezamenlijke tuin. Kijk jij met hem mee en laat je ons weten wat je leuk vindt?

Een gemeente die met inwoners samen vorm en inhoud wil geven aan de openbare ruimte werkt anders dan een gemeente die bepaalt wat goed is voor inwoners. Dat vraagt ook om andere instrumenten. Vandaar dat wij samen met de gemeente Sittard-Geleen het traditionele ‘handboek voor de openbare ruimte’ door ontwikkelden tot een inspiratiegids die met tips en leuke wist-je-datjes ook volop ruimte geeft aan thema’s van nu, zoals het veranderende klimaat, gezondheid, de energietransitie, kringlopen en een gezamenlijke tuin voor iedereen.