Fietsverlichtingscampagne 'Ik val op!'

Fietsverlichtingscampagne 'Ik val op!'

Geplaatst op: 06-11-2019

Voor het derde jaar op rij organiseert Kragten de fietsverlichtingscampagne voor het ROV-Oost Nederland. Voorgaande jaren waren wij actief met de "Light it up!"-campagne. Met een significante stijging van het aantal fietsers dat met goede verlichting fietsten tot gevolg. Dit jaar steken we de campagne in een nieuw jasje!

We sluiten met de campagne van 2019-2020 aan bij de landelijke boodschap "Ik val op!". De kracht van herhaling versterkt immers de boodschap: ‘’We fietsen met z’n allen met verlichting.’’

De acties
De campagne is gericht op de doelgroep jongeren van 12 tot 24 jaar. Om deze te bereiken organiseren we "Ik val op"-acties bij circa 36 gemeenten in Gelderland en Overijssel. Tijdens deze acties worden jongeren zonder verlichting of jongeren die hun licht niet aan hebben op een open en positieve manier aangesproken door de promotiemedewerkers. Ze gaan in gesprek met de jongeren over het belang van de fietsverlichting en maken hier afspraken met hen over. Hiermee creëren we commitment bij de fietsers. Uiteraard krijgen ze ook een setje nieuwe fietsverlichting mee. Deze fietsverlichting is oplaadbaar met de bijbehorende USB-kabel. Hierdoor spelen we in op het gemak én zijn we een stuk duurzamer bezig dan met wegwerplampjes. Na elke actie verspreiden we de boodschap ‘Zet je licht aan!’ door deze op de grond te spuiten met behulp van de welbekende tags van de ANWB.

We belonen mensen die wél met goede fietsverlichting fietsen door deze een flyer mee te geven waarmee ze kans maken op een nieuwe fiets. Deze wordt aangeboden door de ANWB Verzekeringsmaatschappij.

In zes grote studentensteden zetten we in op XL-acties. Deze acties worden groter opgezet. Extra speciaal bij deze actie is dat je gratis je fietsverlichting kan laten maken door een fietsenmaker.

Samenwerking
Per actie zoeken we lokaal zoveel mogelijk samenwerking op om de actie breder uit te dragen. Zo helpen studentenverenigingen, fietsenmakers, politie, scholen, boa’s en wethouders graag een handje mee tijdens de actie.

Promotiepakketten
De deelnemende gemeenten kunnen tevens gratis gebruik maken van een aantal promotiepakketten. Deze pakketten zijn voorzien van gratis fietsverlichting en promotiemateriaal. De gemeente mag deze aanbieden aan het onderwijs, (sport)verenigingen, jeugdhonken en overige initiatieven. Op deze manier zien jongeren de boodschap van de campagne op verschillende manieren en plekken terugkomen in de gemeente.