Actuele GIS-data voor groenonderhoud

Actuele GIS-data voor groenonderhoud

Geplaatst op: 03-02-2022

Verheij Integrale Groenzorg verzorgt het groenonderhoud op de rioolwaterzuiveringen (RWZI) van waterschap De Dommel. In 2022 komen daar de terreinen rondom de rioolgemalen bij. Dan omvat het werkgebied 8 RWZI’s, 69 rioolgemalen, een slibverwerkingsinstallatie en het hoofdkantoor. Om een goed onderhoud te kunnen uitvoeren is actueel kaartmateriaal gewenst. Verheij heeft Kragten gevraagd een actuele GIS-database te maken van het te beheren areaal.

Allereerst zijn de beheergroepen vastgesteld. Van sommige locaties is verouderde data beschikbaar. Deze data is met de nieuwe beheergroepenlijst geconverteerd naar de nieuwe GIS-database. Voor het actualiseren van de beheerdata is gebruik gemaakt van de Hoge Resolutie Quick Ortho van Beeldmateriaal met een nauwkeurigheid van 8cm. Aangevuld met informatie uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en Google Streetview is de database verfijnd. Zowel de Quick Ortho als de BGT zijn actueel en gratis beschikbaar. Google Streetview bleek in veel situaties verouderd.

Nadat de database op kantoor van Kragten opgebouwd is, zijn werksessies met Verheij en de groenbeheerder van waterschap De Dommel georganiseerd. Alle locaties zijn in de werksessies via de kaart nagelopen. Aanpassingen en (praktische) situaties van het beheer zijn besproken en op kaart gemarkeerd. Deze zijn naderhand in de database verwerkt, waarna de database en een PDF-kaartserie als eindproducten zijn opgeleverd.

Verhey heeft zicht op de actuele situatie voor het groenonderhoud met als doel een tevreden waterschap.