Batentool 'Wat groen kan doen' in Horst aan de Maas

Groen kan meer zijn dan opvulling voor restruimte. Groen zorgt ervoor dat we ontspannen, ons beter kunnen concentreren en stimuleert tot bewegen, spelen en ontmoeten. Bijgehouden groen geeft ons een veiliger gevoel en vermindert criminaliteit. Groen zuivert onze lucht, zorgt voor verkoeling en vangt water op. Veel van deze aspecten klinken u waarschijnlijk logisch in de oren, maar de kosten blijven harde cijfers en de bovenstaande argumentatie veelal soft. Dat maakt dat we toch vaak voor de kosten kiezen, want deze blijven we zeker weten en zijn het meest concreet.

Toch levert groen waarde aan onze gemeentes en is daarbij niet enkel een kostenpost. Deze waardes zijn met onze batentool in geld uit te drukken. De batentool is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties.

Voor de gemeente Horst aan de Maas keken we wat nou eigenlijk de waarde van het huidige groenareaal in de gemeente is. Bovendien analyseerden we de nieuwe raadsvoorstellen van de groenbeheerder met onze batentool. Daarbij kijken we wat de voorstellen aan waarde opleveren voor de gemeente, nu en op de langere termijn.

In dit project maakten we de opbrengsten zeer concreet. Zo weet de gemeente nu hoeveel fijnstof de bomen afvangen, hoeveel CO2 er in opgeslagen is en hebben we aan de hand van voorbeeldgebieden laten zien wat groen doet voor een wijk. Zo zien we wat het positief effect van natuurlijke invullingen kan zijn en dat groen zeker niet alleen een kostenpost is.

Maar bovenal vinden we het belangrijk dat we met z’n allen gaan nadenken wat bepaalde aspecten in onze buitenruimte, in ons leven, ons opleveren. Hoeveel is het ons waard dat de ruimte om ons heen ons uitnodigt om even een blokje te gaan wandelen en onze kinderen uitnodigt om lekker buiten te gaan spelen?

Project:
Batentool 'Wat groen kan doen' in Horst aan de Maas
Locatie:
Horst aan de Maas
Klant:
Gemeente Horst aan de Maas
Terug naar projecten