Beach City, Den Haag sporthoofdstad van Europa

Het is een feit, Den Haag is in 2022 één jaar lang de sporthoofdstad van Europa. Dit is bekend gemaakt in Brussel door ACES, de Europese 'Vereniging van Sport en Gemeenten'. Dit schreef het AD op 6 december 2017 en vervolgde: Het actieplan van de gemeente ‘Sport versterkt Den Haag' heeft de boodschap dat de sport in Den Haag van en voor iedereen is. En het streven om in 2030 elke Hagenaar aan het bewegen te hebben. Met dit plan heeft Den Haag een goede indruk gemaakt op de jury en is daarom beloond.

Organisator ACES Europe heeft als doel een groot netwerk van Europese steden te creëren die kennis uitwisselen om sport in Europa naar een hoger niveau te tillen en sparringpartner te zijn voor de Europese Commissie in het Europese Sportbeleid.

Kragten /ASM hebben opdracht om in Den Haag in het kader van Den Haag Europese sporthoofstad van Europa een Skills Garden te ontwikkelen op het strand van Den Haag, geheel in het teken van het stimuleren van bewegen. Een van de bijzondere plekken waar bewegen en sport samen komen.

De visie achter Skills Garden
Kragten en ASM ontwikkelde een visie die bijdraagt aan een gezonder en vitaler leven door op een andere manier over bewegen na te denken en deze vervolgens te vertalen in de inrichting van een plek/ruimte ‘Skills Garden’. Een plek voor iedereen. In de Skills Garden wil je meteen spelen, bewegen, oefenen of trainen en hiernaar kijken. Door hoogteverschillen, belijningen en enkele vaste onderdelen word je uitgenodigd om veelzijdig te bewegen, waardoor je werkt aan het verbeteren van vaardigheden, zoals balanceren, klimmen, klauteren, springen, gooien, mikken, hangen etcetera. De Skills Garden verbindt op een logische manier verschillende beweegplekken met elkaar en iedereen kan gebruikmaken van de Skills Garden, maar het concept komt het best tot zijn recht door de koppeling aan een opleiding ASM. Verenigingen (topsport of breedtesport), combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches, vakdocenten uit het onderwijs, fitness trainers en fysiotherapeuten leren hoe ze het beste de locatie/voorziening kunnen gebruiken ten behoeve van haar doelgroep(en).

ASM (Athletic Skills Model) is onderbouwd door wetenschap en praktijk waarbij spel en plezier gekoppeld zijn aan motorische leerstrategieën met aandacht voor gezondheid, welzijn en prestatie.
Binnen het ASM staat het aanpassingsvermogen en veelzijdig bewegen centraal. Een breed motorische ontwikkeling en het vermogen tot aanpassen voorkomt blessures en draagt bij aan de zelfredzaamheid van mensen.’. Uitdagingen als beweegarmoede, eenzaamheid, individualisering en lifestyleziekten worden aangepakt vanuit een wetenschappelijk onderbouwde visie op gezond en veelzijdig bewegen.

Een belangrijk onderdeel van het Athletic Skills Model is dat mensen/gebruikers eerst plezier krijgen in bewegen voor ze zich verder ontwikkelen. Zo krijgen ze een brede motorische basis om een leven lang in beweging te blijven. Het gaat bij het Athletic Skills Model om de kwaliteit van bewegen. Het gaat niet om één sport, maar om skills. Het ASM hanteert tien grondvormen waaronder klimmen, balanceren, gooien en springen. Bij de inrichting van de Skills Garden geven we al deze grondvormen een plek. Een leven lang profijt hebben van een kwalitatief brede motorische basis!

Het doel is te komen tot de inrichting van diverse sport en beweegplekken die de bewoners stimuleren, De locatie op de boulevard en het strand is een van de bijzondere plekken die blijvend ook na 2022 naast de aanwezige beachvolleyevenement vrij gebruikt kunnen worden door inwoners van Den Haag.
Om dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwerpen en voorbereiding om te komen tot een uitdagen gebied in 2022 door slim gebruik en combinatie van de bestaande en nieuwe specifiek Skills Garden-elementen.

Specifieke gebruik van Skills Garden-elementen als hellingen, trappen, asymmetrische beweeg- en speelvelden, zoals ook als maatwerk gerealiseerd in Almere Haven worden hier vanwege een totaal andere bestaande omgeving, ligging, gebruiksvorm en look en feel van de plek speciaal voor Den Haag ontworpen, ingepast en gerealiseerd.

Project:
Beach City, Den Haag sporthoofdstad van Europa
Locatie:
Den Haag
Klant:
Gemeente Den Haag
Terug naar projecten