Geluidbalans tussen bezoekers en omwonenden bij 50 jaar Pinkpop

Pinkpop is het oudste en tevens bekendste muziekfestival van Nederland. Het festival wordt al sinds 1970 georganiseerd. De komende editie is dan ook het 50-jarig jubileum van het festival. De organisatie wenst dit groots te vieren met als doel een extra dag en een langer programma.

Pinkpop wordt georganiseerd op het Megaland-terrein in Landgraaf. Het terrein beslaat een oppervlakte van 27 hectare en biedt ruimte aan 70.000 bezoekers en 30.000 kampeerders. Het organiseren van een dergelijk evenement is een enorme uitdaging. Alvorens een evenement van deze omvang georganiseerd kan worden, dient een passende vergunning voorhanden te zijn. Eerdere vergunningen zijn door Windmill aangevraagd en ook voor deze speciale editie heeft Pinkpop weer de milieu-afdeling benaderd.

Bij een muziekevenement is geluid natuurlijk het belangrijkste aandachtspunt. Bezoekers wensen een optimale beleving op het festivalterrein en ook direct omwonenden genieten mee van de nummers van de bands van wereldallure. Maar ook voor evenementen gelden normen en het is daarbij een hele puzzel om op het terrein een optimale beleving te realiseren en buiten het terrein zo min mogelijk hinder te veroorzaken. Middels gedetailleerde akoestische rekenmodellen wordt de geluiduitstraling over het festivalterrein en naar de omgeving inzichtelijk gemaakt.

Elk jaar wordt de berekende geluidbelasting tijdens het festival middels metingen getoetst door deskundigen van de omgevingsdienst. De afgelopen jaren bleek uit deze controlemetingen dat de op voorhand opgestelde rekenmodellen een zeer betrouwbare voorspelling vormen van de feitelijke geluidbelasting van het festival. Daarmee is het al vele jaren mogelijk gebleken om het bekendste muziekevenement van het land direct nabij woonbebouwing te organiseren. Ook dit jaar staat de gedegen voorbereiding weer garant voor een uniek feest: het 50-jarig jubileum.

Project:
Geluidbalans tussen bezoekers en omwonenden bij 50 jaar Pinkpop
Terug naar projecten