GIS-innovaties gemeente Valkenburg aan de Geul

Klein, dat kun je de gemeente Valkenburg aan de Geul met iets meer dan 15.000 inwoners wel noemen. Toch kent haast iedereen in Nederland deze fijne plek. Dat is mede te danken aan de bijzondere landschappelijke ligging en de aantrekkelijke dorpskern. Die twee karakteristieken (klein en fijn) vragen met enige regelmaat om innovaties in de gemeentelijke organisatie.

Zo ook op het gebied van geodata. Anders dan bij een grote gemeente bestaat het team van geo-adviseurs hier uit Jean Bertram en zijn collega. Dat betekent dat zij onmogelijk alle specialistische kennis in huis hebben om verschillende afdelingen binnen de gemeente van dienst te zijn en alle specialistische GIS-software goed te kennen. Toch dienen ook zij zich aan wettelijke kaders te houden. Waaronder de plicht om de werkelijke situatie in de BAG (Basisadministratie Gebouwen) en BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) op te nemen. Dit geldt ook voor ‘voorlopige topografie’: wanneer een gebouw nog niet gebouwd is, maar een vergunningaanvraag loopt, is het wel al nodig om de contouren van het gebouw in de gemeentelijke basisadministratie in te tekenen. Om dat te kunnen doen hebben de geo-adviseurs vooral administratieve pakketten ter beschikking, met weinig tekenfunctionaliteit.

Toen Jean dit probleem voorlegde aan onze Tom Wesselink kwamen zij al pratende samen tot de volgende innovatie: wanneer de gemeente gewoon een PDF aanlevert met de gegevens van de voorlopige geometrie, dan tekenen wij de gebouwen in. De ingetekende gebouwen zetten we in een webomgeving, zodat we die op afstand kunnen delen met de gemeente. De ingetekende gebouwgegevens kan de gemeente downloaden en overnemen in hun administratieve pakketten. Zo heeft de gemeente geen specialistische kennis nodig om de geometrie in te
tekenen, maar wel de gegevens in hun eigen systeem op orde. 
Kortom, een handige innovatie op een kleine, maar fijne schaal.

Project:
GIS-innovaties gemeente Valkenburg aan de Geul
Locatie:
Valkenburg
Klant:
Gemeente Valkenburg aan de Geul
Terug naar projecten