Kunstgras anno 2020 een beladen onderwerp

Een onderwerp met vele prikkels vanuit de media, maatschappij en gezondheidszorg en dat beschikt over een karakter dat razendsnelle ontwikkelingen kent.

De vraag naar kunstgrasvoetbalvelden is er echter nog steeds, deels door ontwikkelingen van kunstgrasvezels maar ook door de toenemende vraag naar intensief gebruik en aanstaande renovaties. Berichtgevingen in de media over gezondheidsrisico’s, gevolgen voor het milieu en duurzaamheid hebben de laatste jaren geleid tot discussies en nieuwe ontwikkelingen rondom kunstgrasvoetbalvelden. Voorbeelden hiervan zijn uitloging van SBR-rubber, het tegengaan van stedelijke hitte-eilanden en PFAS. Er is rondom kunstgrasvoetbalvelden een onoverzichtelijk geheel ontstaan.

Kragten biedt duidelijkheid en speelt in op deze ontwikkelingen. We maken afwegingen op het gebied van gebruik, duurzaamheid en milieu bij het bepalen van het type infill en (sporttechnische) inrichting. Bij renovatie of nieuwe aanleg van kunstgrasvoetbalvelden worden door Kragten kritische vragen gesteld over de noodzaak van kunstgras. De ontwikkelingen hebben echter ook een sterk effect op de kosten. Om verrassingen te voorkomen is het verstandig uw meerjareninvesteringsplan tegen het licht te houden.

Dit heeft Kragten onder andere gedaan voor de gemeente Stein. Het stelde de ambtenaren in staat de gemeenteraad en het college vroegtijdig te kunnen informeren over ontwikkelingen in de kunstgrassector.
Hierdoor kan zij anticiperen op eventuele gevolgen voor het budget en het duurzaam ontwikkelen van sportaccommodaties. Op basis van actuele informatie heeft de gemeente Stein kunnen bepalen hoe zij verder willen omgaan met kunstgras en de bijbehorende inrichting van sportaccommodaties.

De kunstgrasbranche ontwikkelt zich volgens een continuproces op basis van vraag. Zo is er bijvoorbeeld veel belangstelling voor non-infill velden (kunstgras zonder korrels). Dit om de verspreiding van microplastic te voorkomen. Echter zijn de ontwikkelingen van het product nog niet zover om te kunnen presteren op het gewenste niveau.
Het is voor zowel de gemeente als de gebruiker van groot belang te weten wat zij belangrijk vinden en wat past in hun situatie. De gemeente Stein is samen met Kragten bezig met het bepalen van een passende strategie en is daardoor straks goed voorbereid. U ook?

Project:
Kunstgras anno 2020 een beladen onderwerp
Locatie:
Stein
Klant:
Gemeente Stein
Terug naar projecten