Luchtfoto Geofort in Herwijnen

In mei 2021 heeft Kragten een dronevlucht uitgevoerd boven het Geofort in Herwijnen. Dit, op een eiland gelegen fort, stamt uit 1878 en is tegenwoordig in gebruik als een soort interactief museum op gebied van natuur, navigatie, cartografie en geografie. Ook is er een doolhof, een restaurant, een speeltuin, kun je er familiefeesten houden en is er een conferentieruimte. Kragten is één van de officiële sponsoren van het ’Geofort, waar alles op de aarde draait’ (https://www.geofort.nl).


Het Geofort is open voor publiek en dit maakt het veilig vliegen met een drone soms erg uitdagend. Maar vanwege de beperkingen voor publiek als gevolg van de coronavirusmaatregelen, kwam de dronevlucht op een zeer gelukkig moment. Niet geheel toevallig was timing ook juist voor de nieuwe uitgave van de Alcarta schoolatlas. Kragten heeft reeds eerder met een dronefoto van het Geofort in deze atlas mogen staan. Bij de nieuwe uitgave van deze atlas staan we wederom genoemd bij het verhaal over hoe men tot een topografische kaart kan komen met behulp van droneopnames. (https://alcarta.thiememeulenhoff.nl/)
Vanwege de ligging van het Geofort in een militair laagvlieggebied, was het belangrijk met de drone nóg lager te vliegen dan de ondergrens van dit luchtruim. Alleen zo konden we gescheiden blijven van ander vliegverkeer. Om toch voldoende overlap te houden tussen de verschillende losse luchtfoto's moesten er hierdoor nu plotseling enkele duizenden foto's gemaakt worden. Dit is veel meer dan normaal. Het resultaat was dan ook een hogere grondresolutie en een grotere 3D-puntenwolk van maar liefst 130 miljoen punten. Deze puntenwolk leverde een uitgebreid 3D-model op, dat tenslotte weer nodig was om alle losse luchtfoto's te corrigeren en te combineren tot één grote orthofoto.


Het is verrassend om te zien dat het eindproduct een zeer scherpe orthofoto is, die lijkt alsof hij gemaakt is op een hoogte van wel 700 meter. Maar dat is niet zo: men kijkt eigenlijk naar heel veel kleine stukjes luchtfoto die allemaal met behulp van een 3D-model op hun juiste plek gelegd zijn, zonder omvalling of bolling en zonder andere vervormingen. Geofort is blij met deze actuele haarscherpe luchtfoto.

Project:
Luchtfoto Geofort in Herwijnen
Locatie:
Herwijnen
Klant:
Geofort
Terug naar projecten