Monitoren verstuivende duinen voor Dunea

Afgelopen jaar heeft Kragten opnieuw met haar drone mogen vliegen boven de duinen nabij Wassenaar. Dit duingebied, Meijendel, is in beheer van waterleidingbedrijf Dunea. Dunea beheert daar ook een bijzonder dynamisch stukje natuur van enkele duinen die opnieuw tot verstuiven zijn gebracht. Bij het goed monitoren van deze verstuivende duinen speelt Kragten een belangrijke rol door daar met haar drone regelmatig te vliegen en zo een gedetailleerd hoogtemodel te verkrijgen zonder de natuur te verstoren.


Doordat het gebied Meijendel meerdere functies kent, waaronder het waarborgen van de veiligheid van de kuststrook nabij Wassenaar, zijn duinwachters in het gebied actief in het controleren van het naleven van de regels. Ook illegale dronevluchten zijn in dit gebied iets waar ze regelmatig mee te maken krijgen en de duinwachters hebben sluwe technieken ontwikkeld om de pakkans van illegale dronepiraten te vergroten. Het ongezien besluipen van de onwetende dronepiloot is één van deze technieken.


Piloot Eric Geenen kan inmiddels uit eigen ervaring bevestigen dat hun sluiptechniek goed werkt, want aan het einde van de laatste fotovlucht had hij ineens vanuit het niets een duinwachter naast zich staan. Om goed overzicht te houden tijdens de dronevlucht, vertelt Eric, had hij ook hier gekozen voor een open plek in het terrein. “Dan verwacht je niet dat er ongezien ineens iemand naast je staat alsof die uit de lucht komt vallen. Ik heb de duinwachter geschrokken verteld dat ik hem vanwege veiligheidsredenen pas na de vlucht te woord zou staan. Hij heeft toen geduldig gewacht totdat ik hem kon vertellen dat zijn werkgever Kragten ingehuurd had voor deze dronevluchten en dat van illegaal vliegen geen sprake was”. Zijn droge reactie was dat hij “al enigszins een vermoeden had”, aangezien de meeste illegale dronepiloten geen opvallend geel veiligheidshesje dragen. Na enige toelichting was de stemming helemaal goed en heeft de duinwachter onze piloot vervolgens geholpen met het dragen van materiaal en het opruimen van de vliegschijven die in het terrein aangebracht waren.


Zo is het monitoren van de verstuivende duinen toch weer tot een goed einde gebracht.

Project:
Monitoren verstuivende duinen voor Dunea
Locatie:
Wassenaar
Klant:
waterbedrijf Dunea
Terug naar projecten