Natuurgras Parkstad Limburg stadion van Roda JC

Zaterdag, voor veel mensen de mooiste dag van de week. Een dag waarop je heel wat kan beleven, zeker als je zelf nog zo groen bent als gras en droomt om later in een echt stadion op echt gras te mogen voetballen.

Het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade is zo’n stadion. Een stadion waar ze niet meer zo groen als gras zijn als het aankomt op de keuze voor hun groene gras. Jarenlang speelde de Trots van het zuiden op een natuurgrasmat. Doordat ze soms last hadden van wateroverlast
en het boren van 200 gaten door de onderliggende leemlaag dit niet kon verhelpen, besloten ze zeven jaar geleden mee te gaan in een uitvraag van de KNVB om hun veld om te bouwen naar kunstgras. Helaas…

Begin april 2021 heeft de gemeente, de eigenaar van de grasmat, akkoord gegeven op het verzoek van Roda JC om terug te gaan naar natuurgras. Dat stelde de gemeente voor een uitdaging toen ze erachter kwam dat deze werkzaamheden meervoudig onderhands aanbesteed moesten worden. Op dat moment werden wij gevraagd om de aanbestedingsstukken voor te bereiden en de uitvoeringsbegeleiding op te pakken. Met weinig informatie over de huidige kunstgrasmat en de bijbehorende voorzieningen (watervoorziening, veldverwarming, fundering) werd dit een nog grotere uitdaging. Bovendien moest gelijktijdig een oplossing voor de lekkende naden van de keerwanden in de gracht om het veld bedacht worden. Kortom, voldoende ingrediënten voor een rampproject.

Toch werd eind juli een fan emotioneel toen hij het gras weer rook in zijn stadion. Het gras dat lag te rusten voordat Roda JC op 13 augustus de eerste competitiewedstrijd op hun natuurgras mocht spelen. Het gras van leverancier Hendriks dat eigenlijk bedoeld was voor in Qatar. Een welkom mazzeltje. Toch was het niet alleen dit mazzeltje dat dit project tot een succes heeft gemaakt. De aanwezigheid van brede kennis en ervaring van sporttechnische projecten bleek essentieel om ook met hiaten in de beschikbare informatie en kennis toch op de goede manier onder grote tijdsdruk snel te kunnen schakelen. Dat lukte intern met een ingespeeld team en extern met waardevolle contacten opgedaan in eerdere projecten. Zo hadden wij geen ervaring met veldverwarming onder kunstgras en wilde de bouwer hiervan niet meedenken. Dat euvel is ondervangen met het ontsluiten van kennis uit ons netwerk. Ook hielp het dat een aantal van onze collega’s heel betrokken zijn bij hun cluppie en ons vanuit die hoedanigheid scherp hielden, want samen is niet alleen en wij zien net als Roda JC het gras graag groen.

Project:
Natuurgras Parkstad Limburg stadion van Roda JC
Locatie:
Kerkrade
Klant:
Gemeente Kerkrade
Terug naar projecten