Project met een smiley

Eind vorig jaar is Kragten samen met Van Aken architecten en Arensohn ingenieurs uitgenodigd door het Engelse Innocent (bekend van de smoothiedrankjes met een smiley erop) om mee te doen met een Tender voor realisatie van een nieuw te bouwen fabriek in Rotterdam. Hierbij kwam dit trio als beste uit de bus en is gestart met de engineering van zowel de fabriek (het gebouw) als het proces en de installaties binnen de fabriek en de infra rondom de fabriek. Dit laatste neemt Kragten voor haar rekening.

Het project is uniek in velerlei opzichten, onder andere door de wens van Innocent om de eerste CO2-neutrale fabriek van Europa te zijn, de voertaal in schrift en spraak is overal Engels, samenwerking met vele buitenlandse bedrijven, de locatie aan de rand van de Maasvlakte 2 en de samenwerking met het havenbedrijf van Rotterdam.


De eerste fase (bouwrijpfase) zit er inmiddels op, waarbij Kragten een bestek heeft gemaakt om het terrein begaanbaar te maken. Hierbij is vooral grond verplaatst, aangezien de fabriek op een terp wordt gebouwd in verband met de mogelijkheid van overstroming omdat de locatie direct aan de zee ligt.

De uitdaging zit hem vooral in het feit dat er geen ontwerpen van beschikbaar zijn en dat veel van het ingenieurswerk afhankelijk is van de inrichting in de fabriek. Hierdoor is het werk van Kragten dynamisch en wijzigt het bijna met de week. Het resultaat is dat continu kritisch wordt gekeken door het gehele team of de juiste keuzes worden gemaakt.

De bovengrondse infra is inmiddels volledig ontworpen en gereed. Op dit moment speelt de ondergrondse infra, waarbij het streven is om begin december beide onderdelen gereed te hebben voor de bouw van de fabriek.

Een mooi project dat inmiddels officieel is gestart met een handeling door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.


Publicatie in TW (Technisch Weekblad) d.d. 9 april 2020

Project:
Project met een smiley
Locatie:
Rotterdam
Klant:
Innocent
Terug naar projecten