Skills Garden Veendam

Maandag 20 september 2021 gaf de gemeente Veendam het startsein voor de aanleg van de grootste Skills Garden van Nederland op het leer- en sportpark De Langeleegte. De Skills Garden is een speel-, sport- en ontmoetingsplek gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM) waarbij een omgeving wordt gecreëerd die toegankelijk is voor iedereen van jong tot oud, mensen met en zonder beperking, top- en breedtesport en de georganiseerde en ongeorganiseerde sport.

Deze Skills Garden is uniek. Het past binnen de ambities van de gemeente om het leer- en sportpark tot dé ontmoetingsplek in Veendam te maken en in de openbare ruimte een omgeving te creëren waar de inwoners van Veendam op een laagdrempelige, uitdagende manier kunnen bewegen. Extra bijzonder is het feit dat het nieuwe urban-deel (met onder andere skaten en freerunning) onderdeel is van de Skills Garden.
De Skills Garden in Veendam is ingericht op basis van de visie achter het Athletic Skills Model. De kern van dit model is dat alle grondvormen van bewegen op diverse wijzen aan bod komen (De Schijf van 10!). Op deze wijze kan een veelzijdig ingerichte omgeving bijdragen aan gezondheid van de inwoners. Studies tonen aan dat een brede ontwikkeling van de motoriek niet alleen positieve effecten heeft op de gezondheid van mensen van alle leeftijden, maar ook op de ontwikkeling van sport- en beweegtalent.

De Skills Garden is daarmee een doordacht ontworpen omgeving van verschillende sport- en beweegvoorzieningen, die plek geven aan de veelzijdigheid. Zo krijgen diverse speelvelden (voor onder andere voetbal, badminton, basketbal en baseball) hier een plek, alsmede een pumptrack, een skatebaan en een Powerhill. Dit alles wordt aangevuld met losse sporttoestellen als trampolines, teqtafel en calisthenicstoestellen. Kortom: Een plek waar je veelzijdig kunt bewegen en die voor elk niveau uitdagend is.

Door de centrale ligging in de stad ontstaat een locatie waar sportverenigingen, inwoners, leerlingen, zorgverleners en ook de ongeorganiseerde sporters samenkomen. De inrichting van de Skills Garden is tot stand gekomen in samenspraak met sportverenigingen, onderwijsinstelling Winkler Prins, diverse maatschappelijke partners, Athletic Skills Model, adviesbureau Kragten en de gemeente Veendam. In maart 2022 wordt de Skills Garden officieel geopend met een aantal feestelijke activiteiten.

Project:
Skills Garden Veendam
Locatie:
Veendam
Klant:
Gemeente Veendam
Terug naar projecten