Skills Garden Veendam

Veendam. De Langeleegte. Een voetballiefhebber kent dit. Hoewel de sportieve prestaties van BV Veendam, zoals de betaald voetbalorganisatie heette, met slechts twee seizoenen Eredivisie niet echt tot de verbeelding sprak, deed de naam van het stadion dat wél. Het stond (en staat) symbool voor de romantiek van voetbal dat wordt omschreven als ‘het voetballen zoals voetballen ooit is bedoeld’.

Een guur en winderig stadion, regionale spelers als culthelden en niet al te goed voetbal horen daarbij. Echter, het doek voor de plaatselijke trots viel in 2013. De zoveelste financiële uitdaging werd te groot en niet meer opgevangen door de gemeente.

En juist rond dat stadion is een grote ontwikkeling gaande. De gemeente spreekt over een plek waar de verbinding tussen sport, bewegen en onderwijs wordt versterkt. Het stadion staat er nog voor de helft (de tribunes op de korte zijde zijn gesloopt) en het sportpark wordt in 2021 getransformeerd tot een sport- en leerpark. Een nieuw schoolgebouw voor de voortgezet onderwijsinstelling (ruim 2.000 leerlingen), de amateurs van Veendam 1897 (ruim 800 leden), een wielervereniging (inclusief wielerparcours), een judoschool en de buurtsportcoaches hebben hier straks hun thuisbasis. Midden in Veendam wordt dit dé ontmoetingsplaats voor de sport.

In de zoektocht naar de optimale combinatie tussen sport, bewegen, onderwijs en ontmoeten kwam het Skills Garden-team van Kragten en het Athletic Skills Model (ASM) om de hoek kijken. In beginsel had de gemeente Veendam een budget voor de realisatie vastgesteld. Gedurende het proces werd men steeds enthousiaster en ambitieuzer en zijn de plannen grootster geworden.

In een aantal maanden tijd is er door Kragten, ASM, de gemeente Veendam en een grote groep betrokkenen gewerkt aan het ontwerp voor deze Skills Garden. De ‘centrale plek’ heeft onder andere een powerhill en atletiekbaan. Aan de bovenzijde van het park (naast de school) is ‘urban’ de rode draad. Een vermenging van 3:3 basketbal, basebal, freerunning, skaten, calisthenics en een pumptrack maken dit tot
dé plek om te sporten, bewegen en ontmoeten. Vernieuwend in Nederland en ver daarbuiten!

De gemeenteraad van Veendam heeft ingestemd met het ambitieuze plan en de extra financiën hiervoor goedgekeurd. De uitvoering zal in 2021 plaatsvinden. Dan wordt de verbinding tussen sport, bewegen en onderwijs een feit.

Project:
Skills Garden Veendam
Locatie:
Veendam
Klant:
Gemeente Veendam
Terug naar projecten