Snelheidsbeperkende gedragscampagne in Oosterhout

Omwonenden van de Dorpsstraat in Oosterhout ervoeren dat automobilisten met een te hoge snelheid door de straat reden. Kragten en SHIFT gingen samen met de verkeerswerkgroep van gemeente Overbetuwe in gesprek over het snelheidsprobleem. Tijdens dit gesprek zijn oorzaken, ervaringen, eerder opgehaalde informatie en de doelgroep (verkeersdeelnemers uit het dorp) besproken. Daarna volgde een creatieve brainstormsessie waarin uiteenlopende oplossingen werden bedacht. De deelnemers dachten enthousiast mee en werden gemotiveerd zelf aan de slag te gaan.

Tijdens de brainstormsessie is samen met de groep bewoners een passende campagne bedacht. Kinderen staan centraal in deze campagne om de snelheidsproblemen te verminderen. Dit is een bewuste keuze: uit onderzoek blijkt dat je automatisch langzamer gaat rijden als je denkt dat er kinderen in de buurt zijn. Zo zijn er posters en flyers met de boodschap ‘Wij willen graag veilig naar huis. Houd jij je aan de snelheid?’ Hierbij worden kinderen uit Oosterhout afgebeeld om het geheel persoonlijk en herkenbaar te maken. Daarnaast zijn getekende waarschuwingen op de weg (met natuurvriendelijke
graffiti) onderdeel van de campagne. Voor de campagne is samenwerking met de school opgezocht, zodat kinderen én ouders ook via deze weg aandacht voor het thema krijgen. Daarnaast worden bekende mensen uit Oosterhout als ambassadeurs voor de campagne ingezet.

De bewoners zijn geïnspireerd geraakt door de brainstormsessie en zijn zelf direct aan de slag gegaan. Samen met de wijkagent en de basisschool is aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid in de Dorpsstraat.

Project:
Snelheidsbeperkende gedragscampagne in Oosterhout
Locatie:
Oosterhout
Klant:
Gemeente Overbetuwe
Terug naar projecten