Van parkeerplaats naar sportboulevard in Bergen op Zoom

Hoe maken we van een parkeerlocatie een uitdagende en aantrekkelijke omgeving voor sport, gezondheid en recreatie? Met deze vraag zijn we anderhalf jaar geleden begonnen aan een interessant traject samen met de gemeente Bergen op Zoom. Een bestaande omgeving met onder andere een zwembad, sporthal en diverse horecavoorzieningen en dat gelegen aan het strand. Voldoende potentie, maar het ontbrak aan samenhang en uitstraling om er te sporten, te bewegen en te spelen.

De oplossing werd gezien in de inrichting en visie van een “Skills Garden”, een plek waar de openbare ruimte in het teken staat van stimuleren, uitdagen en plezier hebben in bewegen. Een plek die onderdeel is van wonen, werken en vrije tijd, waar mensen elkaar ontmoeten.

Samen met de gemeente, het sportbedrijf en de exploitant van het zwembad is een ontwerptraject met een duidelijke visie gestart. Het Athletic Skills Model (ASM) staat centraal in deze visie, gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl voor de inwoners van Bergen op Zoom. Een doel dat tijd nodig heeft en waarvan de Skills Garden op de boulevard een waardevolle eerste stap is.

De Skills Garden biedt een podium voor veel doelgroepen. Leerlingen die buiten hun gymlessen gaan krijgen door ASM-gecertificeerde docenten, de (on)georganiseerde sporter die uitgedaagd en gefaciliteerd wordt in de buitenruimte. Kinderen die spelen en sporten en daarbij ook nog eens onbewust aan hun motorische ontwikkeling werken. De perfecte plek voor de fysiotherapeut en de personal trainer om een uitdagend beweegaanbod te verzorgen, ouderen en minder validen die vrij kunnen sporten en/of een van de beweegprogramma’s kunnen volgen. En dat allemaal binnen één omgeving. Een sociale infrastructuur die mensen aantrekt en sociale cohesie bevordert.

Op dit moment ligt het ontwerp er om een gedeelte van de boulevard de impuls te geven als het gaat om sport, bewegen, spelen en samen te zijn! 

Project:
Van parkeerplaats naar sportboulevard in Bergen op Zoom
Locatie:
Bergen op Zoom
Klant:
Gemeente Bergen op Zoom
Terug naar projecten