Visie stationsgebied Heerlen

Meestal hoor je over een ‘nieuwe vibe’. In Heerlen, pal ten noorden van het centraal station, is het andersom. De van oudsher bruisende en kleurrijke Willemstraat vormt de basis voor het Willemskwartier, een concept van Kragten. Deze nieuw te bouwen buurt voor bewoners en ondernemers naast het Maankwartier en tussen Spoorsingel - Kempkensweg - Willemstraat zorgt voor de verbinding tussen het station en het centrum en geeft sfeer.

Veiligheid door ontwerp
Het straatbeeld in Heerlen-Noord, ‘boven het spoor’, is stenig en anoniem. Gemeente, bewoners en ondernemers zien dit graag anders. De gemeente Heerlen wil een bijzonder gebied (laten) ontwikkelen. Inwoners willen vooral dat de wijk veiliger en schoner wordt. Kragten heeft samen met de gemeente meerdere sessies in de buurt georganiseerd om te kijken naar een goede woonomgeving, balans tussen ondernemen en wonen, vergroenen, verkeer en mobiliteit. Er zijn kaders, een ruimtelijke vertaling en een integraal programma opgesteld om richting te geven aan de ontwikkeling. Veiligheid staat centraal: natuurlijk toezicht, duidelijke eigendomsverhoudingen (wat is privé, wat is openbaar), toegang en goed beheer en onderhoud.


De visie dient de komende jaren als uitnodiging en toetsingskader voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en herinrichting van het openbaar gebied. Eerste stap wordt de bouw van appartementen aan de Spoorsingel door de gemeente en woningcorporatie Wonen Limburg Accent. Daarna zal het Willemskwartier zich de komende jaren organisch en in fases ontwikkelen.


Multicultureel en creatief
De visie van Kragten is een aanzet tot een nieuwe identiteit. Door de centrale locatie bij het station wordt de buurt het visitekaartje van een ondernemende, creatieve stad die trouw is aan de eigen roots. Het verbeterde stationsgebied werkt als stepping stone naar andere te verbeteren en te ontwikkelen locaties in Heerlen-Noord. Heerlen wil de urban sfeer van het centrum versterken en zo een aantrekkelijke leefomgeving voor jong volwassenen en jonge gezinnen creëren. De multiculturele en creatieve uitstraling van het Willemskwartier maakt de centrumstad sterker. Kleinschalige speciaalzaken in de nieuwe buurt, in combinatie met een aantrekkelijke woonomgeving dragen bij aan het bijzonder maken van de stad.

Project:
Visie stationsgebied Heerlen
Locatie:
Heerlen
Klant:
Gemeente Heerlen
Terug naar projecten